Leven met en na Auschwitz

Herman Teerhöfer heeft een multimedia-presentatie van zijn indrukwekkende interviewproject ontwikkeld.

In de afgelopen 5 jaar heeft hij 65 overlevenden van Auschwitz (in de leeftijd van 81 tot 97 jaar) geïnterviewd in Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië en Israël. In de presentatie vertelt hij over de interviews en gaat hij in op de vraag waaruit mensen kracht putten in dergelijke extreme omstandigheden.

Aan de hand van korte fragmenten uit de interviews licht hij toe hoe zij zich staande hebben gehouden in Auschwitz en andere kampen, zoals kamp Westerbork en Kamp Vught, levend tussen hoop en vrees. 

In de interviews staan de volgende thema’s en vragen centraal: Hoe hebben mensen kunnen overleven en waar hebben overlevenden kracht uit geput? Hoe hebben zij steun gehad aan hun geloof? Hoe hebben zij ondanks vele verlieservaringen en trauma’s zin gegeven aan hun leven na de oorlog? 

De unieke getuigenissen zijn voorbeelden van levenskracht en vormen een appèl tegen discriminatie en voor meer tolerantie. De mensen hebben in hun getuigenissen een boodschap van vrede en verdraagzaamheid voor ons.

Het totale interviewmateriaal beslaat ongeveer 150 uur. Dit zal worden aangewend voor educatie en onderzoek en om de persoonlijke verhalen voor toekomstige generaties te behouden.

Op een laagdrempelige, levendige en gepassioneerde manier vertelt Herman Teerhöfer over zijn bijzondere ontmoetingen waarin velen voor het eerst hun verhaal deden. De videofragmenten geven een boeiend inzicht in de belevingswereld van deze mensen. Hierdoor ontstaat een boeiende middag of  avond voor groepen mensen.

Voor meer inlichtingen of voor het boeken van een lezing of presentatie met audio-visuele interviewfragmenten, kunt u contact met mij opnemen via het contactformulier.

dsc08601 dsc01971

Chil Elberg in Brussel (links) en Beppie Ottenbros-Bosboom met Herman Teerhöfer in Haarlem (rechts)

DSC07017kleinDSC08102klein

Max Hamburger in Visé (links) en Bep Caneel-Boektje in Amersfoort (rechts)

2 gedachtes over “Leven met en na Auschwitz

  1. Afgelopen week ben ik bij de lezing in kasteel Stapelen in Boxtel geweest. Ik vond het heel indrukwekkend. Herman heeft ontzettend veel werk verzet om de gedachten aan Auschwitz levend te houden voor de volgende generaties. Als je die overlevenden zelf ziet en hoort praten over hun verleden dan raakt dat je. Wonderbaarlijk hoe die mensen toch verder hun leven opgepakt hebben en er zelfs zo oud mee worden. Echt onbegrijpelijk dat er nog steeds mensen op deze aardbol rondlopen die dit nog steeds als een leugen zien. Herman complimenten en bedankt!!!

  2. Ik heb maandag 2 mei 2016 voor het eerst de lezing van Herman bijgewoond, in de Hazelaar. Wilde deze al lange tijd een keer bijwonen en het viel allesbehalve tegen. De getuigenissen waren erg indrukwekkend, de toelichting van Herman verduidelijkte de context waar nodig. 2 uur was uiteraard lang niet genoeg om een volledig beeld te krijgen van alle 65 geïnterviewden, maar dat kan ook niet. Het gevoel hebbende slechts een topje van de ijsberg te hebben gezien en gehoord hoop ik dat Herman de interviews gaat verwerken in een film/documentaire dan wel boek. Het uitgangspunt, ‘wat maakt dat mensen dit overleven, welke krachtbronnen hebben zij?’, sprak me erg aan en zou hier graag nog meer over willen lezen/horen namelijk. Complimenten voor Herman overigens voor de manier waarop hij met zoveel respect sprak over en om ging met de getuigenissen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.